26 października 2023
Dzień Ziemniaka – działania w ramach programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!”
Podczas zajęć uczniowie obejrzeli prezentacje multimedialną, z której dowiedzieli się skąd pochodzą ziemniaki, w jaki sposób przywędrowały do naszego kraju, poznali wartości odżywcze ziemniaków oraz potrawy jakie można z nich przygotować.
Kolejnym etapem działań było przygotowanie popularnej w naszym regionie potrawy z ziemniaków czyli prażonych!
Uczniowie utrwalili zasady BHP podczas pracy z produktami spożywczymi oraz ostrymi narzędziami, myli, obierali, kroili warzywa potrzebne do przygotowania potrawy.
Celem przeprowadzonych działań było poszerzanie wiedzy na temat wykorzystywania warzyw w żywieniu, utrwalanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz doskonalenie umiejętności samoobsługowych.
Do przygotowania prażonych wykorzystano garnek oraz noże otrzymane z programu Laboratorium Przyszłości.