20 marca 2024
Światowy Dzień Wróbla
20 marca, od kilkunastu lat obchodzimy święto wróbli. Z tej okazji uczniowie naszej Szkoły spotkali się, by dowiedzieć się więcej o tych małych ptaszkach.
Czy wiecie, że tych ptaków jest coraz mniej? Skąd się u nas wzięły? Ile jest ich gatunków?
Jak wygląda ich życie? Czym się odżywiają? Jak pomóc im przetrwać zimę? Na te i inne pytania oraz ciekawostki z nimi związane uczniowie znaleźli odpowiedzi w przygotowanej na tę okazję prezentacji multimedialnej.
Kolejnym etapem spotkania były prace plastyczne, polegające na ozdabianiu szablonów wróbli różnymi materiałami - papierem, bibułą, plasteliną, ziarnami, piórkami. Powstała całkiem spora galeria wróbelków!
Głównym pożywieniem wróbli są ziarna i nasiona, które są prawdziwym superpokarmem, zawierają białka, minerały i witaminy, dlatego tez powinny być niezbędnym produktem w diecie każdego, kto dba o zdrowie. Są sycące i pożywne, dodają energii, zwiększają naszą odporność, pomagają utrzymać dobrą formę i sprawny umysł.
Ostatnim etapem spotkania było przygotowanie przekąsek z ziarnami, które mają szerokie zastosowanie w kuchni, dlatego na stołach pojawiły się kanapki, posypane ziarnami słonecznika, pestkami dyni, kolorowe koktajle z owocami i nasionami chia, siemieniem lnianym, sezamem, orzechami, chleby i ciasteczka ziarnami, desery z orzechami i nasionami.
Wszystkie ziarna są małe i niepozorne, ale mają wielką moc!
Do przygotowania wszystkich działań wykorzystano sprzęty; laptop, aparat fotograficzny, talerze, deski, noże, garnki, blender otrzymane w ramach programu
# Laboratorium Przyszłości