28 września 2017 r.
Jabłka mają najmniej kalorii ze wszystkich owoców. Jedno soczyste, okrągłe 100 gramowe jabłuszko ma około 40 kcal. To źródło błonnika rozpuszczalnego, który obniża poziom cholesterolu we krwi, pomaga w trawieniu pokarmu a także reguluje pracę jelit.
Pamiętajmy o umyciu jabłek przed jedzeniem, jednak obieranie ich ze skóry nie jest konieczne. W tej cienkiej warstwie kryje się cała masa wartości odżywczych tj. kwas ursolowy, który obniża poziom złego cholesterolu w krwi oraz witaminy B,C – wzmacniające układ odpornościowy oraz poprawiające wygląd skóry, włosów i paznokci. W jabłku znajduje się również kwercetyna – barwnik, który pozytywnie wpływa na nasz mózg utrzymując go w dobrej kondycji a także zapobiega chorobie Parkinsona i Alzheimera.
Uczniowie przygotowali potrawy z jabłek, na stołach pojawiły się szaszłyki jabłkowe, sałatki i surówki, jabłka faszerowane, zapiekane, kompoty.
Jabłko to nie tylko źródło witamin, ale także składnik wielu pysznych , zdrowych dań i deserów.

