Trzymaj formę – Dzień Jabłka
Z okazji Światowego Dnia Jabłka uczniowie klas 6b oraz 8c uczestniczyli w zajęciach w ramach programu edukacyjnego „Trzymaj formę”.
W pierwszej części zajęć uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną pt. „Jabłko”. Zapoznali się ze znanymi odmianami jabłek. Poznali wartości odżywcze owocu. Przeglądali przepisy kulinarne
z jabłkiem w roli głównej.
Następnie uczennice klasy szóstej upiekły jogurtowe ciasto ucierane z jabłkami. Uczyły się przygotowywać produkty wg przepisu, odważać składniki sypkie. Doskonaliły obsługę urządzeń AGD oraz narzędzi kuchennych, przestrzegały przepisy bhp w kuchni.
Uczniowie klasy ósmej przygotowali sok z jabłek. Doskonalili umiejętność obsługi sokowirówki.
Na koniec uczniowie obu klas przeprowadzili degustację swoich popisów kulinarnych.
Wszystkim bardzo smakowało.
W pierwszej części zajęć uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną pt. „Jabłko”. Zapoznali się ze znanymi odmianami jabłek. Poznali wartości odżywcze owocu. Przeglądali przepisy kulinarne
z jabłkiem w roli głównej.
Następnie uczennice klasy szóstej upiekły jogurtowe ciasto ucierane z jabłkami. Uczyły się przygotowywać produkty wg przepisu, odważać składniki sypkie. Doskonaliły obsługę urządzeń AGD oraz narzędzi kuchennych, przestrzegały przepisy bhp w kuchni.
Uczniowie klasy ósmej przygotowali sok z jabłek. Doskonalili umiejętność obsługi sokowirówki.
Na koniec uczniowie obu klas przeprowadzili degustację swoich popisów kulinarnych.
Wszystkim bardzo smakowało.

