Działania w ramach programu edukacyjnego „Trzymaj formę!”
W ciągu tego tygodnia uczniowie podczas lekcji wychowawczych, funkcjonowania osobistego i społecznego obejrzeli prezentację multimedialną, której dowiedzieli się jakie są objawy grypy, czym grypa różni się od przeziębienia, jak długo chory zaraża przebywające w jego otoczeniu, poznali zasady profilaktyki grypy a także poznali domowe sposoby na podniesienie odporności własnego organizmu. Wyposażeni w odpowiednia wiedzę, uczniowie w klasach przygotowywali syropy, herbatki, lemoniady zawierające produkty wpływające na poprawę naszej odporności – czyli cebulę, cytrynę, czosnek, miód, maliny, pomarańcze, imbir, kurkuma.
Celem przeprowadzonych działań było utrwalanie nawyków prozdrowotnych, poszanowanie zdrowia własnego i innych, zdobycie wiedzy w jaki sposób można zapobiegać zachorowaniom oraz występowaniu powikłań pogrypowych.

