#LABORATORIUM PRZYSZŁOŚCI#
Halloweenowa Zupa Dyniowa- działania w ramach programu edukacyjnego Trzymaj Formę!
Dynia to nieodłączny symbol Halloween, dlatego też uczniowie klas starszych, w dniach 22-23 października wzięli udział w zajęciach kulinarnych z wykorzystaniem tego wszechstronnego warzywa. Zajęcia poprzedziła prezentacja multimedialna dotycząca wartości odżywczych, odmian oraz różnorodnego zastosowania dyni w kuchni. Uczniowie wyszukiwali w Internecie przepisów na przygotowanie zupy dyniowej, następnie pod okiem wychowawców obierali, kroili dynię oraz paprykę, pomidory, marchew, czosnek, cebulę. Wszystkie warzywa zostały podduszone, dodano przyprawy – pieprz, ostrą paprykę oraz imbir.
Celem zajęć było utrwalanie zdrowych nawyków żywieniowych, nabywanie umiejętności samodzielnego przygotowania posiłków, stosowania zasad bhp podczas pracy z ostrymi narzędziami, a także utrwalanie zasad higieny podczas pracy z produktami spożywczymi.
Zupa z dyni – rozgrzewająca, kremowa, o słodko- pikantnym smaku, doskonale sprawdziła się jako przekąska podczas halloweenowej zabawy!
Do przygotowania i podania zupy dyniowej wykorzystano deski, noże, garnek, blender, talerze , łyżki- sprzęt otrzymany z programu Laboratorium Przyszłości.

