Świąteczne pierniczki, edukacja konsumencka.
Uczniowie dowiedzieli się, że etykieta powinna zawierać; nazwę produktu, dane producenta, składniki zawarte w produkcie (w tym alergeny) kod kreskowy, termin przydatności do spożycia, zawartość netto lub sztuk, sposób przygotowania lub stosowania, warunki przechowywania, informacja o wartości odżywczej, żywieniowej i zdrowotnej.
Wyposażeni w niezbędną wiedzę, uczniowie przystąpili do przygotowania ciasta na pierniki, które zawierało zdrowe i naturalne produkty-miód naturalny, mąkę z pełnego przemiału, jaja od kur z wolnego chowu, przyprawy, masło.
Uczniowie z zaangażowaniem zagniatali ciasto, wałkowali, wycinali foremkami, piekli i następnie ozdabiali pierniczki według własnego pomysłu.
Do przygotowania pierników wykorzystano: miski, wałki, talerze otrzymane z programu Laboratorium Przyszłości.

