Start Szkoła Podstawowa 10 października 2025

10 października 2025

#Laboratorium Przyszłości#
Zajęcia przeprowadzone w ramach programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!”
Pod hasłem „ Jedz sezonowo!”- warzywa  i owoce,  po które warto sięgać jesienią”

Jesień widoczna jest nie tylko za oknem, to czas by w naszej kuchni zawitały jej dary.
To warzywa i owoce pełne koloru, pysznego smaku i witamin. Jesień kojarzy nam się z kolorami; żółtym, czerwonym, pomarańczowym – takie właśnie są owoce i warzywa o tej porze roku. Warto jeść produkty sezonowe, gdyż  teraz  są najświeższe i najtańsze!
Przez dwa ostatnie tygodnie września uczniowie podczas zajęć przygotowywali w klasach potrawy z jesiennych warzyw (cukinii, papryki, ziemniaków) oraz owoców (jabłek, gruszek, winogrona). Na stołach pojawiły się potrawy z ziemniaków, leczo, soki owocowe.
Celem zajęć było utrwalenie wiadomości dotyczących sezonowych warzyw i owoców, ich  przechowywania, wartości odżywczych, obróbki termicznej, a także utrwalenie zasad bhp podczas przygotowywania posiłków.
Podczas zajęć uczniowie wykorzystali deski, noże, garnki, talerze , sztućce, blender, patelnie otrzymane w ramach programu # Laboratorium Przyszłości#

Przewijanie do góry