A
A
A
Dzielimy się posiłkiem
19 października 2021Światowy Dzień Żywienia i Walki z Głodem
16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywienia i Walki z Głodem. W naszej szkole po raz pierwszy zorganizowaliśmy uroczyste obchody o charakterze dydaktycznym. Uczniowie poznali problem z jakim borykają się nie tylko państwa trzeciego świata czy kraje objęte konfliktami zbrojnymi, ale również niektóre rodziny w polskich domach.
Nie wszystkie dzieci otrzymują z domu śniadanie do szkoły lecz tego dnia nikt nie chodził głodny. Uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia oraz PDP przystąpili do wspólnego działania. Każda klasa przyniosła do szkoły produkty spożywcze, z których młodzież kształcąca się w zawodzie kucharz i hotelarz przygotowała pyszne, kolorowe kanapki, pokazując w ten sposób swe zaangażowanie oraz kreatywność. Podczas wspólnego śniadania uczniowie obejrzeli prezentację i film, po których wzięli udział w części relaksacyjnej związanej ze świętem kucharza, przypadającym na dzień 20 października. Wszyscy chętnie odpowiadali na pytania, prowadzili dyskusję oraz podawali nazwy wyświetlanych na rzutniku obrazków o tematyce gastronomicznej.
Dzień ten był świetną okazją do zaprezentowania swoich umiejętności cukierniczych. Upieczone przez młodzież ciasto przekazano paniom kucharkom, które zostały wyróżnione z okazji swego święta.
To było spotkanie z wyjątkowym przesłaniem; dzieląc się posiłkiem pomagasz innym.
Dziękujemy Paniom: Katarzynie, Renacie i Dorocie
Nie wszystkie dzieci otrzymują z domu śniadanie do szkoły lecz tego dnia nikt nie chodził głodny. Uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia oraz PDP przystąpili do wspólnego działania. Każda klasa przyniosła do szkoły produkty spożywcze, z których młodzież kształcąca się w zawodzie kucharz i hotelarz przygotowała pyszne, kolorowe kanapki, pokazując w ten sposób swe zaangażowanie oraz kreatywność. Podczas wspólnego śniadania uczniowie obejrzeli prezentację i film, po których wzięli udział w części relaksacyjnej związanej ze świętem kucharza, przypadającym na dzień 20 października. Wszyscy chętnie odpowiadali na pytania, prowadzili dyskusję oraz podawali nazwy wyświetlanych na rzutniku obrazków o tematyce gastronomicznej.
Dzień ten był świetną okazją do zaprezentowania swoich umiejętności cukierniczych. Upieczone przez młodzież ciasto przekazano paniom kucharkom, które zostały wyróżnione z okazji swego święta.
To było spotkanie z wyjątkowym przesłaniem; dzieląc się posiłkiem pomagasz innym.
Dziękujemy Paniom: Katarzynie, Renacie i Dorocie