A
A
A
Światowy Dzień Jabłka

28 września 2017 r.
W Światowy Dzień Jabłka przypadający 28 września warto schrupać na drugie śniadanie ten zdrowy i smaczny owoc! W tym dniu uczniowie naszej szkoły dowiedzieli się Co kryje w sobie jabłko?
Jabłka mają najmniej kalorii ze wszystkich owoców. Jedno soczyste, okrągłe 100 gramowe jabłuszko ma około 40 kcal. To źródło błonnika rozpuszczalnego, który obniża poziom cholesterolu we krwi, pomaga w trawieniu pokarmu a także reguluje pracę jelit.
Pamiętajmy o umyciu jabłek przed jedzeniem, jednak obieranie ich ze skóry nie jest konieczne. W tej cienkiej warstwie kryje się cała masa wartości odżywczych tj. kwas ursolowy, który obniża poziom złego cholesterolu w krwi oraz witaminy B,C - wzmacniające układ odpornościowy oraz poprawiające wygląd skóry, włosów i paznokci. W jabłku znajduje się również kwercetyna - barwnik, który pozytywnie wpływa na nasz mózg utrzymując go w dobrej kondycji a także zapobiega chorobie Parkinsona i Alzheimera.
Uczniowie przygotowali potrawy z jabłek, na stołach pojawiły się szaszłyki jabłkowe, sałatki i surówki, jabłka faszerowane, zapiekane, kompoty.
Jabłko to nie tylko źródło witamin, ale także składnik wielu pysznych , zdrowych dań i deserów.
Jabłka mają najmniej kalorii ze wszystkich owoców. Jedno soczyste, okrągłe 100 gramowe jabłuszko ma około 40 kcal. To źródło błonnika rozpuszczalnego, który obniża poziom cholesterolu we krwi, pomaga w trawieniu pokarmu a także reguluje pracę jelit.
Pamiętajmy o umyciu jabłek przed jedzeniem, jednak obieranie ich ze skóry nie jest konieczne. W tej cienkiej warstwie kryje się cała masa wartości odżywczych tj. kwas ursolowy, który obniża poziom złego cholesterolu w krwi oraz witaminy B,C - wzmacniające układ odpornościowy oraz poprawiające wygląd skóry, włosów i paznokci. W jabłku znajduje się również kwercetyna - barwnik, który pozytywnie wpływa na nasz mózg utrzymując go w dobrej kondycji a także zapobiega chorobie Parkinsona i Alzheimera.
Uczniowie przygotowali potrawy z jabłek, na stołach pojawiły się szaszłyki jabłkowe, sałatki i surówki, jabłka faszerowane, zapiekane, kompoty.
Jabłko to nie tylko źródło witamin, ale także składnik wielu pysznych , zdrowych dań i deserów.