A
A
A
Jesień w przyrodzie i w kuchni
Jabłka to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju owoców. Można kupić je o każdej porze roku, są względnie tanie i pyszne, ale również zdrowe !
Dlaczego warto jeść jabłka?
- są bogatym źródłem witamin: C, B, beta karotenu, E, K1, błonnika pokarmowego
- obniżają poziom złego cholesterolu we krwi
- mają wspaniały wpływ na naszą skórę - opóźniają procesy starzenia, poprawiają jej koloryt oraz ukrwienie,
- zmniejszają ryzyko chorób związanych z wiekiem, tj. np. choroby Alzheimera, choroby serca, nowotwory, cukrzyca
- dostarczają nam witaminy A (beta karotenu) oraz witaminę E, które poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
- dostarczają organizmowi witaminę C oraz cynk, wzmacniającą odporność naszego organizmu
- bardzo rzadko wywołują alergie
- pomagają w walce z nadmiarem kilogramów
Jabłka można jadać na surowo, tzn. po prostu zjadając owoc w całości (oprócz oczywiście gniazd nasiennych i ogonka), ale również po poddaniu ich różnego rodzaju obróbce. I tak, jabłka: kroimy, siekamy, ucieramy, mielimy, gotujemy, pieczemy, prażymy, dusimy i suszymy.
Uczniowie klasy 4a i 5a po zapoznaniu się z wartościami odżywczymi jabłek i ich znaczeniem dla zdrowia organizmu, postanowili upiec zdrowe, niskokaloryczne ciasto z jabłkami. Przed przystąpieniem do pracy utrwalili zasady BHP podczas pracy z urządzeniami elektrycznymi w kuchni oraz zasady higieny podczas pracy
z produktami spożywczymi. Do przygotowania ciasta uczniowie użyli mąkę owsianą, kakao, jajka , miód oraz przyprawy cynamon i imbir. Wszyscy z zapałem kroili, mieszali, ubijali pianę z białek. Do deseru uczniowie przygotowali pyszny koktajl z maślanki i borówek, dosłodzony oczywiście miodem.
Ciasto było tak smakowite, że bardzo szybko zniknęło z blaszki…. tak szybko, że nawet nie zdążyliśmy zrobić zdjęcia jak pięknie wyglądało!
Uczniowie klasy 4a i 5a po zapoznaniu się z wartościami odżywczymi jabłek i ich znaczeniem dla zdrowia organizmu, postanowili upiec zdrowe, niskokaloryczne ciasto z jabłkami. Przed przystąpieniem do pracy utrwalili zasady BHP podczas pracy z urządzeniami elektrycznymi w kuchni oraz zasady higieny podczas pracy
z produktami spożywczymi. Do przygotowania ciasta uczniowie użyli mąkę owsianą, kakao, jajka , miód oraz przyprawy cynamon i imbir. Wszyscy z zapałem kroili, mieszali, ubijali pianę z białek. Do deseru uczniowie przygotowali pyszny koktajl z maślanki i borówek, dosłodzony oczywiście miodem.
Ciasto było tak smakowite, że bardzo szybko zniknęło z blaszki…. tak szybko, że nawet nie zdążyliśmy zrobić zdjęcia jak pięknie wyglądało!