A
A
A
Światowy Dzień Zdrowia
W kwietniu obchodziliśmy w szkole Światowy Dzień Zdrowia, którego hasłem przewodnim w tym roku było Bezpieczeństwo żywności. Obchody rozpoczęliśmy od prezentacji multimedialnej Pięć kroków do bezpiecznej żywności, którą wszyscy obejrzeli z zainteresowaniem. Potem nastąpił pokaz doświadczeń związanych z bezpieczeństwem przechowywania, przygotowania i spożywania żywności. Były to wspaniałe zabawy badawcze dla wszystkich uczniów.
Następnie gimnazjaliści podzielili się na dwie grupy:
- pierwsza grupa wykonała sałatki, pasty rybne-oczywiście z zachowaniem poznanych kroków do bezpiecznej żywności
- druga grupa udała się na część konkursową , gdzie uczniowie mieli okazję wykazać się nowo zdobytymi wiadomościami na temat bezpiecznej żywności.
Na zakończenie wszyscy uczniowie degustowali własnoręcznie przygotowane sałatki i pasty, pili soki warzywne, zagryzając pełnoziarnistymi bułkami!
Zgodnie z prezentowanym tematem mieliśmy żywność smaczną, zdrową i bezpieczną!
Następnie gimnazjaliści podzielili się na dwie grupy:
- pierwsza grupa wykonała sałatki, pasty rybne-oczywiście z zachowaniem poznanych kroków do bezpiecznej żywności
- druga grupa udała się na część konkursową , gdzie uczniowie mieli okazję wykazać się nowo zdobytymi wiadomościami na temat bezpiecznej żywności.
Na zakończenie wszyscy uczniowie degustowali własnoręcznie przygotowane sałatki i pasty, pili soki warzywne, zagryzając pełnoziarnistymi bułkami!
Zgodnie z prezentowanym tematem mieliśmy żywność smaczną, zdrową i bezpieczną!