Gimnazjum

SOSW Oświęcim
A A A

Kwaśny tydzień „Z witaminą c w tle”.

Kwaśny tydzień „Z witaminą c w tle”.
W dniach od 16 do 23 stycznia 2014 w ramach promocji zdrowia „Nie daj się grypie” propagowaliśmy potrawy z produktów zawierających dużo  witaminy c.
Wyszukaliśmy ciekawe przepisy między innymi na przygotowanie: placków z kiszonej kapusty, zupy brukselkowej, koktajlu  z maślanki i czarnej porzeczki, pomidorowego  kapuśniaczku, brukselki z masłem czosnkowym, sałatki z dużą ilością natki pietruszki. Uczniowie pod kierunkiem nauczycieli  przyrządzali wybrane potrawy. Wszystkie dania zostały zjedzone w całości. Okazały się nie tylko zdrowe ale i bardzo smaczne!

                                            

Polecamy! Palce lizać!
 
Zupa brukselkowa
 
  • śmietana kremówka 100 ml
  • bulion warzywny 1.2 l
  • brukselka 40 g
  • olej 2 łyżki
  • cytryna 1 szt.
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz szczypta
  1. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na oleju, następnie dodać brukselkę  i zalać wszystko gorącym bulionem.
  2. Zagotować i potrzymać na wolnym ogniu ok. 20 minut.
  3. Zupę zestawić z ognia, przestudzić i zmiksować.
  4. Dodać śmietanę, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem (do smaku).
  5. Zupkę podgrzać przed podaniem. SMACZNEGO!!!
 
Koktajl z maślanki i czarnej porzeczki

  • maślanka 500 g
  • czarna porzeczka  (może być mrożona) 300 g
  • cukier 2 łyżki
Wszystkie składniki zmiksować.   
                                                                        
Sałatka z dużą ilością natki pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka
  • 4 ogórki kiszone                                                                                     
  •  jogurt naturalny, majonez
  • dużo natki pietruszki
 
Wszystko drobno pokroić, dodać jogurt naturalny wymieszany z łyżką majonezu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Placki z kiszonej kapusty
  • 25 dag kapusty kiszonej
  • szklanka mleka
  • szklanka mąki
  • jajko
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • olej do smażenia
Kapustę dobrze odcisnąć, pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości.
Lekko przestudzić.
Mleko zmiksować z mąką, jajkiem i przyprawami. Wymieszać z kapustą.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać ciasto, lekko spłaszczając formować małe placuszki. Smażyć z obu stron na złoto.
Świetnie smakują z jakimś pikantnym sosem albo po prostu z ostrym keczupem.


Są naprawdę przepyszne!!!

Szkoła Podstawowa im. Zofii Posmysz

Branżowa Szkoła I Stopnia

Szkoła Przysposabiająca do Pracy im. Zofii Posmysz

Internat