A
A
A
Kwaśny tydzień „Z witaminą c w tle”.

W dniach od 16 do 23 stycznia 2014 w ramach promocji zdrowia „Nie daj się grypie” propagowaliśmy potrawy z produktów zawierających dużo witaminy c.
Wyszukaliśmy ciekawe przepisy między innymi na przygotowanie: placków z kiszonej kapusty, zupy brukselkowej, koktajlu z maślanki i czarnej porzeczki, pomidorowego kapuśniaczku, brukselki z masłem czosnkowym, sałatki z dużą ilością natki pietruszki. Uczniowie pod kierunkiem nauczycieli przyrządzali wybrane potrawy. Wszystkie dania zostały zjedzone w całości. Okazały się nie tylko zdrowe ale i bardzo smaczne!


Koktajl z maślanki i czarnej porzeczki
Sałatka z dużą ilością natki pietruszki
Wszystko drobno pokroić, dodać jogurt naturalny wymieszany z łyżką majonezu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Placki z kiszonej kapusty
Lekko przestudzić.
Mleko zmiksować z mąką, jajkiem i przyprawami. Wymieszać z kapustą.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać ciasto, lekko spłaszczając formować małe placuszki. Smażyć z obu stron na złoto.
Świetnie smakują z jakimś pikantnym sosem albo po prostu z ostrym keczupem.
Są naprawdę przepyszne!!!


Zupa brukselkowa
- śmietana kremówka 100 ml
- bulion warzywny 1.2 l
- brukselka 40 g
- olej 2 łyżki
- cytryna 1 szt.
- sól 1 łyżeczka
- pieprz szczypta
- Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na oleju, następnie dodać brukselkę i zalać wszystko gorącym bulionem.
- Zagotować i potrzymać na wolnym ogniu ok. 20 minut.
- Zupę zestawić z ognia, przestudzić i zmiksować.
- Dodać śmietanę, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem (do smaku).
- Zupkę podgrzać przed podaniem. SMACZNEGO!!!
Koktajl z maślanki i czarnej porzeczki
- maślanka 500 g
- czarna porzeczka (może być mrożona) 300 g
- cukier 2 łyżki
Sałatka z dużą ilością natki pietruszki
- 4 ziemniaki
- 4 jajka
- 4 ogórki kiszone
- jogurt naturalny, majonez
- dużo natki pietruszki
Wszystko drobno pokroić, dodać jogurt naturalny wymieszany z łyżką majonezu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Placki z kiszonej kapusty
- 25 dag kapusty kiszonej
- szklanka mleka
- szklanka mąki
- jajko
- sól, pieprz
- ostra papryka
- olej do smażenia
Lekko przestudzić.
Mleko zmiksować z mąką, jajkiem i przyprawami. Wymieszać z kapustą.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać ciasto, lekko spłaszczając formować małe placuszki. Smażyć z obu stron na złoto.
Świetnie smakują z jakimś pikantnym sosem albo po prostu z ostrym keczupem.
Są naprawdę przepyszne!!!