A
A
A
Ziemiańskie smaki...
20 kwietnia 2023Krakowski konkurs kucharsko-cukierniczy
20 kwietnia nasi uczniowie, po raz kolejny wzięli udział w Małopolskim konkursie Kucharsko-Cukierniczym. Wydarzenie to miało w tym roku już XXI edycję, a temat brzmiał: „Smaki ziemiańskiego stołu w XIX wieku”. Szkołę reprezentowały Wiktoria Pawińska oraz Bianka Kuchtiak, uczennice klasy II, a opiekunem była Pani Dorota Gałuszka-Mastykarz. Uczestniczki przygotowały przystawkę: pasztet drobiowy z grzankami oraz danie główne: polędwiczki wieprzowe w sosie różanym i puree z białych jarzyn. Wysiłki uczniów oceniane były pod kątem organizacji pracy, właściwego procesu technologicznego, jakości i estetyki wykonywanych potraw oraz przestrzegania przepisów bhp. Oceniana również była prezentacja wykonanego wyrobu oraz dekoracja stołu.
Wiktoria i Bianka otrzymały Nagrodę Specjalną od Szefa Jury, Pana Zbigniewa Kurleto, który pochwalił smak oraz sposób zaprezentowania drobiowego pasztetu.
Naszym uczennicom serdecznie gratulujemy!!!