A
A
A
Przedświąteczne popisy naszych kucharzy
17 grudnia 2021XIX Małopolski Konkurs Kucharsko-Cukierniczy
W grudniu 2021 roku uczniowie klasy II a wzięli udział w XIX MAŁOPOLSKIM KONKURSIE KUCHARSKO-CUKIERNICZYM UCZNIÓW SZKÓŁ ZAWODOWYCH SPECJALNYCH.
Asia i Tomek pokazali swe umiejętności cukiernicze, natomiast Michał i Bogdan wykazali się umiejętnością przygotowania świątecznych dań. Uczniowie połączyli tradycję z nowoczesnością i samodzielnie sporządzili typowo świąteczną zupę grzybową oraz roladę ze szpinakiem i łososiem podane na dietetycznym chlebku. Na deser upiekli przepyszne ciasto drożdżowe z czekoladą w kształcie gwiazdy oraz tort piernikowy.
Wszyscy bardzo się angażowali w przydzielone zadania. Oprócz głównych potraw skupili się również na ich dekoracji. Uczniowie poznali podstawy carvingu, dlatego też na talerzach znalazła się dekoracja z warzyw. Efekt końcowy był zadowalający, stoły wyglądały pięknie a potrawy bardzo apetycznie. Biorąc udział w konkursie uczniowie podnieśli swoją samoocenę i wiarę we własne możliwości.
Asia i Tomek pokazali swe umiejętności cukiernicze, natomiast Michał i Bogdan wykazali się umiejętnością przygotowania świątecznych dań. Uczniowie połączyli tradycję z nowoczesnością i samodzielnie sporządzili typowo świąteczną zupę grzybową oraz roladę ze szpinakiem i łososiem podane na dietetycznym chlebku. Na deser upiekli przepyszne ciasto drożdżowe z czekoladą w kształcie gwiazdy oraz tort piernikowy.
Wszyscy bardzo się angażowali w przydzielone zadania. Oprócz głównych potraw skupili się również na ich dekoracji. Uczniowie poznali podstawy carvingu, dlatego też na talerzach znalazła się dekoracja z warzyw. Efekt końcowy był zadowalający, stoły wyglądały pięknie a potrawy bardzo apetycznie. Biorąc udział w konkursie uczniowie podnieśli swoją samoocenę i wiarę we własne możliwości.